Θράκη-Ορεστιάδα


Θράκη

Η Θράκη βρίσκεται στο βορειοανατολικό ηπειρωτικό τμήμα της χώρας και γειτνιάζει στα ανατολικά με την Τουρκία και στα βόρεια με τη Βουλγαρία με τις οποίες συνδέεται οδικώς και σιδηροδρομικώς. Έχει έκταση 8.578 τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε περίπου 361.208 κατοίκους.

Η Θράκη αποτελεί μαζί με την Ανατ. Μακεδονία μία ιδιαίτερη διοικητική περιφέρεια του Ελληνικού κράτους με πρωτεύουσα την Κομοτηνή. Διαιρείται στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου με πρωτεύουσες την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα. Το δίκτυο των αστικών κέντρων της περιοχής του Β. Έβρου συμπληρώνουν οι πόλεις της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, του Σουφλίου, των Φερών, του Ιάσμου και των Σαππών. Τέλος, στο νομό Έβρου ανήκει διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης, ένα απ’ τα ωραιότερα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
Κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι κυριότεροι κλάδοι της οικονομίας στην περιοχή ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, καθώς και του τουρισμού. Πέρα από αυτό, η Θράκη εξαιτίας της καίριας γεωγραφικής της θέσης, έχει μετατραπεί σε “πύλη” της Ευρώπης προς την Τουρκία και την εγγύς Ανατολή, καθώς και σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο από και προς τις Βαλκανικές Χώρες και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής και την άνοδο του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της.

Στη Θράκη βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (Άβδηρα, Μαρώνεια, Μεσημβρία, Σαμοθράκη κ.α.), καθώς και εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοποι, όπως το Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου και η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς. Τέλος στην Θράκη βρίσκεται και ένας από τους πιο σημαντικούς δρυμούς της Ελλάδας, το δάσος της Δαδιάς, όπου ζουν προστατευμένα είδη αρπακτικών πτηνών, από τα σπανιότερα στην Ευρώπη.


Νέα Ορεστιάδα

Η Νέα Ορεστιάδα είναι η βορειότερη πόλη της Ελλάδας. Απέχει 2 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τον ποταμό Έβρο που είναι το φυσικό όριο Ελλάδας – Τουρκίας. Απέχει από την Αδριανούπολη 26,5 χιλιόμετρα και από το Τριεθνές (σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας) 36 χιλιόμετρα. Ιστορικά πρόκειται για μια νέα πόλη που δημιουργήθηκε το 1923 μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης με αρχικούς κατοίκους πρόσφυγες από το Κάραγατς και την Αδριανούπολη.

Η πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα της Νέας Ορεστιάδας έχουν πληθυσμό 18.426 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει υψόμετρο 40 μέτρα και απέχει οδικά από την πρωτεύουσα του Νομού, την Αλεξανδρούπολη 114 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 406 χλμ. και από την Αθήνα 904 χλμ. Η Νέα Ορεστιάδα χαρακτηρίζεται από το σύγχρονο ρυμοτομικό της σχέδιο και την έντονη οικονομική δραστηριότητα. Η περιοχή της θεωρείται ως μία από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με ύπαιθρο που διακρίνεται για την ομορφιά και τον πλούτο της.