Ειδικά θέματα διατροφής


Ειδικά Θέματα Διατροφής

Τύπος: Μεταπτυχιακό μάθημα / Υποχρεωτικό

Κατεύθυνση: Βιοτεχνολογίας και Υγιεινής Τροφίμων

Συντονιστής: Α. Αλεξόπουλος, alexopo@agro.duth.gr

Εξάμηνο: 1ο

ECTS: 7.5

Διδάσκοντες:  Όλγα Παγωνοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας , Ιατρικό Τμήμα ΔΠΘ

E-mail: opagonop@med.duth.gr

Τηλ. γραφείου: 25520 41149 , 2551030525

 

Πρόσβαση στο υλικό του μαθήματος (εργασίες, ανακοινώσεις, διαλέξεις κλπ.) έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες στην ηλεκτρονική σελίδα του μαθήματος στο https://eclass.duth.gr/courses/OPE01197/. Το σχετικό υλικό είναι διαθέσιμο στο αρχείο “Έγγραφα ” της “Ομάδας Χρηστών 2015”

Συνεργασία με φοιτητές: μετά από συνεννόηση (μέσω email)

Περιγραφή μαθήματος:

Στο μάθημα γίνεται μελέτη των φυσιολογικών διεργασιών και παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την διατροφή και πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα περιγράφονται: Τα  θρεπτικά συστατικά της ανθρώπινης δίαιτας, οι τρόποι πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών από διάφορες κατηγορίες τροφών, οι διατροφικές ανάγκες ανθρωπίνου οργανισμού με τις αντίστοιχες διαταραχές πρόσληψης, η συνιστώμενη δίαιτα σε ειδικές φυσιολογικές καταστάσεις και σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις (διατροφή διαβητικού, καρδιοπαθούς κ.λ.π). Επίσης περιγράφονται οι συνήθεις λοιμώξεις οφειλόμενες σε αλλοιωμένα ή υποβαθμισμένης ποιότητας τρόφιμα και περιγράφονται τα σύγχρονα διατροφικά τεστ και έλεγχοι δυσανεξίας.

Δικτυακός τόπος μαθήματος:

https://eclass.duth.gr/courses/OPE01197/

Ενδεικτικά διδακτικά βοηθήματα:

  • Εισαγωγή στη διατροφή του Ανθρώπου, M. J. GIBNEY, H. H. VORSTER, F. J. KOK (Παρισιάνος)
  • Διατροφή και Μεταβολισμός, Gropper S., Smith J., Groff J (Broken Hill Publishers)
  • Ganong’s Ιατρική Φυσιολογία,Barret K. (Broken Hill Publishers)
  • Nutrition and Dietetics for health Care, H.M. Barker, (Churchhill Livingstone)
  • Σύγχρονη Διατροφή και Διαιτολογία, Γ. Παπανικολάου
  • ABC στις Διατροφικές διαταραχές, J. MORRIS (Παρισιάνος)
  • www.ede.gr (Διαβητολογική Εταιρεία)
  • www.diatrofikoiodigoi.gr (Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί)

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να γνωρίζουν:

·   τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού ·   τις πηγές από τις οποίες αυτές μπορούν να καλυφθούν ·   το ρόλο που παίζει η ισορροπημένη δίαιτα με υψηλής ποιότητας και σωστής σύστασης τρόφιμα για την διατήρηση της υγείας του οργανισμού και την αποφυγή ασθενειών ·   τις ιδιαιτερότητες της δίαιτας για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού (παιδιά, νέους, εγκύους, ηλικιωμένους) και ασθενών (διαβητικοί, καρδιοπαθείς κ.α.)·   την σημασία της σωστής διαδικασίας παραγωγής και συντήρησης των τροφίμων για την εξασφάλιση της ποιότητας των τροφιμων.

Μέθοδος αξιολόγησης:

Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται με γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου.

Τελική βαθμολογία: Προκύπτει από το αποτέλεσμα των γραπτών εξετάσεων.

 

 

 

Πρόγραμμα διαλέξεων του μαθήματος ‘Ειδικά Θέματα Διατροφής

Εβδομάδα Τίτλος Διάλεξης       Εισηγητής
Θρεπτικά συστατικά της ανθρώπινης δίαιτας (1)    Ο. Παγωνοπούλου
Θρεπτικά συστατικά της ανθρώπινης δίαιτας (2) Ο. Παγωνοπούλου
Πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών από διάφορες κατηγορίες τροφών Ο. Παγωνοπούλου
Διατροφικές ανάγκες ανθρωπίνου οργανισμού. Ο. Παγωνοπούλου
Διαταραχές πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Ο. Παγωνοπούλου
Διατροφή σε ειδικές φυσιολογικές καταστάσεις (νεογνά, έφηβοι)(1) Ο. Παγωνοπούλου
Διατροφή σε ειδικές φυσιολογικές καταστάσεις (έγκυες, ηλικιωμένοι)(2) Ο. Παγωνοπούλου
Διατροφή σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις Ο. Παγωνοπούλου
Διατροφική αξία νωπών τροφίμων ανάλογα με την μέθοδο επεξεργασίας προς κατανάλωση Ο. Παγωνοπούλου
10η Λοιμώξεις και παθογένειες οφειλόμενες σε αλλοιωμένα ή υποβαθμισμένης ποιότητας τρόφιμα. Ο. Παγωνοπούλου
11η Διατροφικά τεστ και έλεγχοι δυσανεξίας. Ο. Παγωνοπούλου
12η Δίαιτες – Διατροφικές διαταραχές Ο. Παγωνοπούλου
13η Μεσογειακή διατροφή Ο. Παγωνοπούλου
14η Γραπτές Εξετάσεις Ο. Παγωνοπούλου